tirsdag 3. desember 2013

Frankrike 2013

Turen gikk sørover til Frankrike der vi skulle tilbringe de 10 neste dagene med klatring og diverse utflukter. Etter en kjip busstur fra Sogndal til Gardermoen var vi klar for å sette oss på flyet til varmere strøk. Læringsmålene på turen var som følger:


  • Bli trygg på egen ferdigheter med klatring på led på borrebolter
  • Oppfølging av studenttema/veiledning på klatrefeltet
  •  Lærerike studenttemaer (eksamensforbredelse)
  • Individuell oppfølging på egne mål med oppholde i Frankrike
  • Bli kjent med klatremetoden Via Ferrata
  • Natur og kultur guiding


I dette blogg innlegget vil jeg ta for meg klatring på led.

Å lede kan også bli omtalt som å gå i den "skarpe enden". Klatre på led er ikke bare fysisk tyngre, men det er også langt mer psykene å klatre over en bolt eller en kile. Følelsen når man da klipper tauet i slyngen er desto bedre. Klatre på led er noe man bør øve på. Jo mer man klatre på led, jo stødigere blir man, og det psykiske aspektet forandrer seg. Klatre på led er knyttet mye til erfaring, og det er er lurt å gå gradene.

Grand Face
Bilde:
Erlend Vindenes

Dersom man klatrer på led er det en del flere ting man må huske på i motsetning til topptau. På topptau vil man hele tiden ha tauet over seg. Under klatring på led er man nødt til å gå over en forankring for å kunne bringe tauet til neste. Slik forsetter det til man er kommet til topps. Vanlige feil som er lett å gjøre for en nybegynner er å ta foten bak tauet og klippe feil. Dersom man faller når man har foten bak tauet kan man bli vridd slik at man faller med hodet først. Klipper man feil, er det også en sjanse for at tauet klipper seg ut igjen av slyngen.

Kristoffer jobber på en 7a
Bilde:
Erlend Vindenes

De to tingene som er nevnt over er feil en erfaren klatrer gjør sjeldent, og det er kun øving som vil gjøre deg bedre.

En viktig brikke i klatring på led er også sikreren. Det å ha en sikrer man stoler på kan være helt avgjørende om ruta blir gått i ett eller ikke. Det å være en god sikrer krever mye øvelse, og det er viktig å øve mye på dette. Akkurat som å klatre er det en del ting man må huske på når man sikrer på led. Små ting som å stå inntil veggen og litt til siden i starten (for å ikke få klatrer i hodet hvis han faller) er viktig. I starten er det også viktig at sikrer ikke har ute for mye slakk, da tauet strekker seg litt ved fall. Inne er det veldig greit å posisjonere seg i forhold til veggen. Ute kan det by på større utfordringer. Det er derfor viktig at man som sikrer står godt. Sikring handler også om erfaring, så det er bare å øve! 

Viktig med fører
Bilde:
Erlend Vindenes


Kilder:

Tronstad, S. (2005) Innføring i klatring. Akilles, Oslo. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar