fredag 29. november 2013

Veiledertur med B2 og B1

Nå har vi vært på veiledertur med B2 og B1. I dette blogginnlegget vil vi tar for oss ferdplan.

Når man ferdes i fjellet over flere dager er det viktig med en god ferdplan for å kunne gjennomføre turen på en god måte under forholdene man møter.
I en ferdplan er det ulike faktorer som skal redegjøres for. Vi har mål for turen, rammer, sted, transport, overnatting, kostander, felles utstyr, personlig utstyr og bekledning, innhold på turen, plan A, B og K, arbeidsmåter og kontaktinformasjon.

Mål for turen inneholder enkelt å greit hvilke læringsmål som skal gjennomgås under turen. Vi kan dele opp mål i kompetanse mål, ferdighets mål og holdnings mål.

Rammer inneholder de ulike forutsetningene som former turen. Under rammer finner man også sted, transport og tid, med mer.

Videre pleier vi å legge ved en utstyrsliste for å huske det man trenger for turen. Dette er med på å øke sikkerheten på turen slik at deltakerne er forberedt.

Innhold på turen gir en kjapp oversikt over hovedmomentene man skal innom.

Plan A er hovedplanen man har satt opp for å komme seg til ønsket mål. Dersom det byr på utfordringer, og man ikke kan følge plan A, har man en plan B som er en alternativ plan. Plan K er kriseplan og blir benyttet i situasjoner der det oppstår en situasjon som setter sikkerheten i fare.   

Nedenfor vil vi legge ved ferdplanen vi laget til turen.

Mål:

  •      Øke deltakernes egenferdigheter i orientering.
  •        Øve på rutiner i leirlivet.
  •         Gjennomføre matlaging både på bål og kokeapparat.
  •         Få kunnskap og erfaring med tradisjonelt friluftsliv.
  •         Ha det bra på tur.

Rammer:

Turen skal gjennomføres 9-11 oktober, med minst 2 overnattinger ute. Turen skal foregå i nærområdet, alle utgifter betales av studentene selv. Turen må tilpasses og tilrettelegges deltakernes forutsetninger.

Sted: Sogndalsdalen.

Transport: Oppmøte skysstasjonen: 09.00 derfra tar vi buss opp i dalen.

Overnatting: Telt/åpen himmel

Kostnader: Felles middag og bussturen.

Felles utstyr: Telt, sag, øks, primus.    
       
Personlig utstyr og bekledning:

Ha på:
-       Ull fra topp til tå, skall/ytterbekledning, tursko/fjellsko

I sekken:

-       Sovepose, liggeunderlag, varme klær, ekstra skift, lue, votter, mat: frokost og lunsj, kniv, hodelykt, tallerken/bestikk, kartmappe/kompass, evt. Fiskestang(HUSK fiskekort).

Innhold på turen:

-       Dag 1 kommer fokus til å være på kart og kompass for elevene. Vi ønsker at B1 studentene skal få en innføring i kart og kompass slik at de kan benytte seg av dette på egenhånd. Videre på dag 1 kommer vi til å ha fokus på leirrutiner når vi kommer til Fjærlandssetvatnet.

-       Dag 2 vil B1 studentene få muligheten til å orientere selv på bakgrunn av hva de lærte dagen før. Når vi kommer fram til Lereimsstølen vil vi fyre bål, og lage mat på bålet.

-       Dag 3 vil vi rive leiren og ta oss ned til Sogndal. Sporløs ferdsel er gjennomgående for hele turen.  
  
Plan A:
Vi kommer til å gå av bussen litt før Hodlekve, for så gå opp til Kollsete. Fra Kollsete kommer vi til å ta oss til Fjærlandssetvatnet og ha første leir. Dag to kommer vi til å gå fra Fjærlandssetvatnet til Lereimsstølen hvor vi skal sove under åpen himmel dersom været er fint. Siste dagen blir en lett etappe da vi skal ta oss ned igjen til Sogndal.

Plan B: Turen i seg selv er en veldig enkelt tur. Dersom det blir slik at en plan B må iverksettes vil vi som veiledere ta større ansvar for å komme oss fram til målet. 

Plan K:
Dersom det skjer noen uhell på turen vil muligheten for å komme seg inn være stor. Rundt området vi skal gå i er det flere hytter. Det er heller ikke langt til riksvegen, noe som gjør at vi kan ta oss ned til den om uhellet er ute.

Rutevalg
Arbeidsmåter:
Veiledning vil være vår arbeidsmåte, med fokus på deduktiv metode. Det vil veksles mellom individuelle og gruppeoppgaver. B2 vil få formidlingsoppgaver underveis. Undervisningen vil skje gjennom planlagte aktiviteter og situasjonsbestemt underveis.

Fjærlandssetevatnet
Bilde:
Erlend Vindenes
Kilder:


Horgen A, 2010, Friluftslivveildening vinterstid. Høyskole forlaget Kristiansand.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar