fredag 31. mai 2013

Vigdalen 12-13 februar

Turen gikk til Jostedalen, nærmere bestemt Vigdalen. En flott dal med muligheter for mange ulike toppturer. Til tross for kun to dager på tur skulle vi gjennom en rekke ulike enmer innenfor snøkjennskap, gruppe på tur på vintersnø og ikke minst det å ha det kjekt med god mat rundt bålet. De faglige målene på turen var:
  • Tilegne seg kunnskap om sikker ferdsel på topptur
  • Knytte til seg erfaring om kameratredning i snøskred
  • Trygge veivalg og organisering av gruppe på topptur
  • Bålkos med sosial profil



På turen var det som sagt over fokus på snøskred og veivalg underveis. På dag to gikk vi til Buskrednosi. Underveis byttet vi i gruppen på veilederrollen og vi snakket om snøen og hvilke veivalg vi skulle ta på veien oppover. Ta gode valg om vinteren kan være krevende, og kunnskap og planlegging er viktig. Hvordan tar man veivalg som tilrettelegger for trygg ferdsel på lagdelt vintersnø? Det er en del faktorer som spiller inn her, og vi skal se på noen enkle metoder for trygg ferdsel. 

En god del kan man gjøre allerede i planleggingen. Om vinteren blir det utarbeidet et snøskredvarsel som man kan finne her. Det gir en god indikasjon på hvordan snøen er i din region, hvilke himmelretninger som er berørt og hvilke skredproblemer det er i snødekket. Et godt verktøy for den som er mye på ski om vinteren. Anbefaler alle til å bruke nettsiden. I planleggingen bør en også se på værmeldingen, og hvilke vær som er meldt dagene før og under turen. Ikke bare se på symbolene, men les også tekstsvarselet til meteorologen.

Kartet er også et viktig hjelpemiddel til trygg ferdsel. Før man legger ut på tur er det lurt å sette seg inn i området man skal ferdes i. Markere kritiske punkter som man vet man bør gjøre en vurdering av er lurt. Kritiske punker kan være bratthet, utløpssoner, etc. Det kan også være lurt å lage et 3x3 filter som er utviklet av en mann kalt Werner Munter. Dette gir et godt innblikk på hva man bør tenke på før tur og underveis på tur. Under ligger metoden.



Munters 3x3 filter
Underveis på tur er det også viktig å ta vurderinger. Høre på lyder som snødekket gir fra seg, bruke bratthetsmåler ofte, tenke over utløpssoner, risiko ved veivalg og stol på magefølelsen. Www.varsom.no forklarer faretegnene veldig enkelt og greit noe du kan lese mer om her dersom det er av interesse. En annen ting som jeg ikke har nevnt er størrelsen på gruppen. Man må velge tur etter evne og ta veivalg som passer gruppestørrelse og ferdighetsnivå. God tur!

Kilder:

http://www.varsom.no/
http://friluftsline.blogspot.no/2011/02/3x3-filter.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar