fredag 31. mai 2013

Hemsedalsfjellet 27. januar til 1. februar

Turen gikk mot Hemsedalsfjellet og en skikkelig vintertur i høyfjellet. Mat hadde blitt tørket i ukevis og studentene var klar for snø, vind, dårlig sikt og kalde kroppsdeler. Vi startet turen på Breistølen, gikk over Reinskarvet og til Hemsedal. Planleggingen til denne turen startet tidlig, og vi fikk god tid til å forberede oss. God planlegging er bra når man skal ut på langtur! Som vanlig var det noen faglige mål med turen, og de var:

  • Orientering i vinterfjellet
  • Leirliv og rutiner
  • Kokeutstyr (smelting av vann)
  • Snøhulebygging
  • Velvære, hygge i teltet (kortspill, og andre spill er lurt å ta med, det blir mørkt 1630)
  • Forberede dagsetappen neste dag (mentalt og fysisk)

Værmeldingen for turen var ikke den aller beste, men alle var klar for tur likevel. Vi kom sent i gang fra Breistølen da noen av studentene kom fra Hemsedal og det var kolonnekjøring over fjellet. Til tross for dette satt vi i gang, noe bak skjema, og fikk rigget leir i mørket ikke så altfor langt unna der vi egentlig skulle ha vært. Etter noen timer med gange, delvis i mørket, er det ekstra godt å krype ned i soveposen etter en god middag. 

Dagen etter startet med mye vind og noe kaldt. Etter lunsj denne dagen fikk vi en hendelse med en i gruppen som slet veldig med kalde bein og tær. I forsøket om å gå seg varm ble tilstanden forverret, og vi forstod etterhvert at dette ikke var bra. "Ved dyp forfrysning har frostskaden trengt gjennom alle hudlag" (Haslene, 2008:163) Heldigvis var det en DNT hytte i nærheten av der vi skulle slå leir som vi benyttet i bruken av førstehjelp.

Dette er ikke vår pasient
Foto: http://www.forstehjelp.info/


Vi fikk pasienten fort inn i hytten, fyrt opp i peisen og startet med førstehjelp. Vi andre i gruppen byttet på å ha pasientens fot på magen dekket med varme plagg. Det er viktig å ikke bruke direkte varme, gni på skadestedet, eller på noe som helst måte forverre situasjonen. Det er også lurt å unngå raske bevegelser av skadestedet da dette kan være smertefullt. Heldigvis fikk vi utført god førstehjelp,  og en 2.grads forfrysning og noen uker senere er stortåen like hel den dag idag 

Jeg har dessverre ikke noen bilder fra tiden i hytten, men under legger jeg ved noen bilder som viser et variert og spennende vær.

Foto: Marius Wiker Engelund

Foto: Marius Wiker Engelund



Kilder:

Haslene, S, 2008, Breboka, håndbok i brevandring, DNT fjellsport
http://www.forstehjelp.info/emner/frost.htm

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar