fredag 31. mai 2013

Hurrungane 6-8 mai 2013

Turen gikk til flotte Hurrungane og vi slo leir i Ringsdalen. Med sin beliggenhet er Ringsdalen et godt utgangspunkt til mange ulike topper. Se kartet under for å se hvor vi var. Dessverre var ikke været helt med oss her heller, men til tross for det fikk vi en fanastisk flott siste dag med masse sol og mye vind. Som vanlig når vi er på ekskursjoner er det noen faglige mål med turen. Denne gangen var de faglige målene følgende:

  • Snøbakketeknikk og sikringsmiddel i snø
  • Redning på snødekt bre
  • GPS og ski i tau på "bre"
  • Veivalg
  • Gå og kjøremønster
  • Snøkjennskap
  • Orientering
Kart utsnitt fra Hurrungane


Første dagen ble det ingen tur. Vi ble inndelt i tre grupper som arbeidet på en post av gangen. De ulike posten var GPS, snøbakketeknikk og redning på snødekt bre. En gjennomgang jeg syns det var veldig kjekt å ha da det bare var ca to uker til vi skulle på Jostedalsbreen. Dag to skulle vi på Dyrhaugsryggen. Denne dagen var ikke været så bra. Til tross for at vi snudde på 1900 moh, fikk vi utbytte av dagen i form av orientering, GPS, veivalg, kjøremønster og litt førstehjelp på slutten av dagen.

Store Ringstind, tirsdags kveld
Foto: Marius Wiker Engelund

Siste dagen var været mye bedre. Kvelden før hadde klassen fått velge litt fritt med tanke på hvilke turer hver enkelt ønsket å være med på. Gruppen jeg var på skulle på Steindalsnosi via ryggen som vender ned i Helgedalen. Turen opp var morsom og bratt, og vi fikk bruk for snøbakketeknikken som vi hadde blitt introdusert for tidligere. "Når det er bratt er det greiest å gå på skrå oppover, og holde øksa i hodet med den hånden for å få best støtte" (Haslene, 2008:77)

Turen gikk som sagt i bratt lende, og det var greit å ha hatt en dag med snøbakketeknikk i forveien. Vi fikk bruk for noen triks og tips vi hadde lært tidligere, da turen gikk i bratte snøbakker, og med stegjern og isøks. På bildet under ser man ryggen vi gikk på når vi hadde gjort unna alle høydemeterne. Veldig kjekt å kunne gå så bratt og til tider nokså eksponert med en så stor gruppe på tur. Det gjør turen opp like morsom som turen ned.

Ryggen vi gikk på i bakgrunnen
Foto: Marius Wiker Engelund

Kilder:

Haslene, S, 2008, Breboka, håndbok i brevandring, DNT fjellsport

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar