fredag 31. mai 2013

Skitur på Jostedalsbreen 22-24 mai 2013

Det var klart for tredagers skitur på Jostedalsbreen, og med flomvarsel i indre strøk kunne dette bli en spennende tur. Flommen uteble, men noe dårlig vær fikk vi. Vi startet turen ved Gjerde, som er sentrum i Jostedalen og avsluttet ved å gå ned fra Flatbrehytta. En veldig fin tur som anbefales. Turen inneholdt også noen faglige temaer. Disse var:
  • Skitur på bre
  • Veivalg på bre
  • Planlegging og gjennomføring av dagsetapper
  • Praktisk orientering
  • Praktisk bruk av GPS

Stort sett hele turen hadde vi gått uten tau på breen. Den siste dagen skulle vi ned et lite brefall og valgt derfor å binde oss inn i tauet og skli ned sammen som et taulag. Klassen var fordelt på tre ulike taulag. 
Tur på bre innebærer ofte at man må gå i taulag i utsatte sprekkeområder. Vi benyttet oss som sagt av tau ned Supphellebreen og ut på Flatbreen. Ned det lille brefallet av det utsatt for sprekker, men da disse var snødekte kunne de være vanskelige å se. Til tross noen fall her og der i taulaget gikk det bra med alle sammen og ingen falt i noen sprekker. 

I taulag ned brefallet
Foto: Marius Wiker Engelund


Haslene (2008) skriver en del om taulagsrutiner og ski på bre i Breboka. Han skriver at utforkjøring i taulag på snødekt bre kan være krevende, og man trenger trening for å bli god på det. Dette er noe jeg tror alle tok erfaring av og forstod at det ikke var så lett som man skulle tro. Med tau foran og bak gikk det i rykk og napp og det var lett å komme i ubalanse. Til tross for noen knall og fall var det en morsom opplevelse, og noe som frister til å prøves igjen.

Vel nede fra breen tror jeg alle var glad for at vi hadde bundet oss ut av tauet. Som jeg har sitert fra Haslene er det krevende å kjøre i taulag på bre. Det er vanskelig og en ny utfordring da man også må tenke på tauet man har foran og bak. Dette var ny erfaring for de fleste tror jeg, og alle tok det med et smil vel nede på Flatbrehytta. En flott tur som ble avsluttet med en lang gåtur i solsteiken ned til bussen. 

Flatbrehytta
Foto: http://www.google.no


Kilder: 

Haslene, S, 2008, Breboka, håndbok i brevandring, DNT fjellsport

http://www.google.no/imgres?imgurl=http://www.fjaerland.org/flatbrehytta/grafikk/b3.jpg&imgrefurl=http://www.fjaerland.org/flatbrehytta/info_no.php&h=257&w=333&sz=23&tbnid=25Mt3-iK7rjxfM:&tbnh=96&tbnw=124&zoom=1&usg=__poPoMDAQsxKqtpQ20NMhLYfEChw=&docid=mkxSPiHfF7n_FM&sa=X&ei=-dWnUYK2B6mq4AS04oHQDA&ved=0CEoQ9QEwBA&dur=4313

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar