fredag 7. desember 2012

Skogstur til Bjørkestølen 5-9 november

Da var det tid for noen avslappende dager i skogen og turen gikk til Bjørkestølen rett ved Kaupanger. Se kartet lengre nede. Tror alle så fram til fem dager i skogen med mye bål, mat og ikke minst ro i hverdagen. Turen var fordelt slik at vi var med lærer i to og et halvt døgn og tilsvarende med den gruppen som vi var blitt delt inn i på forkant. Som alle andre turer vi hadde vi også på denne turen noen faglige mål, og de lyder som følger:

Få erfaring og kunnskap om aktiviteter, trivsel og overnatting i skogen.
- Erfare ulike boformer uten telt
- Erfaring med tradisjonelle måter å tilbringe mat på i naturen (kreativitet med bål)
- Få kunnskap om aktiviteter og opplegg som passer i forhold til grupper og skogsfriluftsliv

Bilde:
http://ut.no/map/page/maptool/138274


Et stort tema for mange på turen var mat. Både kokegrop og sjusteinsovn ble laget i de fleste gruppene, noe som ble stor suksess. Vi laget begge deler, og en kokegrop er en artig måte å lage mat på. Kokegrop er egentlig veldig lett å lage, og maten blir veldig god da den ligger lenge i gropen og får kokes i sin egen kraft. Vi laget lammelår i kokegropen, noe som smakte ypperlig. På denne internett siden kan du se en animasjon av hvordan man lager en kokegrop.

Framgangsmåten på en kokegrop er ikke så veldig vanskelig. Man graver et passe stort hull i bakken, ca 50 cm dypt og slik at det er plass til lammelåret. Når man har gjort det dekker man bunnen og veggene til med stein, før man fyrer et bål i hullet. Når bålet er brent ned legger man maten i gropen, legger på noen ekstra steiner som er varmet på forhånd, og dekker til igjen med jorden man har gravd ut hullet med. Etter ca tre timer er maten ferdig, og klar til å spises.

Bilde:
http://img0.custompublish.com/getfile.php/1261051.700.fvypfweqpw/Kokegrop2.jpg


Kilder:
http://www.natursekken.no/c1187998/forsok/vis.html?tid=1234129&within_tid=1188274
http://www.vik.gs.bu.no/alternativ-til-grilling.4790211-21154.html
http://ut.no/map/page/maptool/138274

Illustrasjon:
http://img0.custompublish.com/getfile.php/1261051.700.fvypfweqpw/Kokegrop2.jpg

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar