fredag 7. desember 2012

Skogstur til Bjørkestølen 5-9 november

Da var det tid for noen avslappende dager i skogen og turen gikk til Bjørkestølen rett ved Kaupanger. Se kartet lengre nede. Tror alle så fram til fem dager i skogen med mye bål, mat og ikke minst ro i hverdagen. Turen var fordelt slik at vi var med lærer i to og et halvt døgn og tilsvarende med den gruppen som vi var blitt delt inn i på forkant. Som alle andre turer vi hadde vi også på denne turen noen faglige mål, og de lyder som følger:

Få erfaring og kunnskap om aktiviteter, trivsel og overnatting i skogen.
- Erfare ulike boformer uten telt
- Erfaring med tradisjonelle måter å tilbringe mat på i naturen (kreativitet med bål)
- Få kunnskap om aktiviteter og opplegg som passer i forhold til grupper og skogsfriluftsliv

Bilde:
http://ut.no/map/page/maptool/138274


Et stort tema for mange på turen var mat. Både kokegrop og sjusteinsovn ble laget i de fleste gruppene, noe som ble stor suksess. Vi laget begge deler, og en kokegrop er en artig måte å lage mat på. Kokegrop er egentlig veldig lett å lage, og maten blir veldig god da den ligger lenge i gropen og får kokes i sin egen kraft. Vi laget lammelår i kokegropen, noe som smakte ypperlig. På denne internett siden kan du se en animasjon av hvordan man lager en kokegrop.

Framgangsmåten på en kokegrop er ikke så veldig vanskelig. Man graver et passe stort hull i bakken, ca 50 cm dypt og slik at det er plass til lammelåret. Når man har gjort det dekker man bunnen og veggene til med stein, før man fyrer et bål i hullet. Når bålet er brent ned legger man maten i gropen, legger på noen ekstra steiner som er varmet på forhånd, og dekker til igjen med jorden man har gravd ut hullet med. Etter ca tre timer er maten ferdig, og klar til å spises.

Bilde:
http://img0.custompublish.com/getfile.php/1261051.700.fvypfweqpw/Kokegrop2.jpg


Kilder:
http://www.natursekken.no/c1187998/forsok/vis.html?tid=1234129&within_tid=1188274
http://www.vik.gs.bu.no/alternativ-til-grilling.4790211-21154.html
http://ut.no/map/page/maptool/138274

Illustrasjon:
http://img0.custompublish.com/getfile.php/1261051.700.fvypfweqpw/Kokegrop2.jpg

Veileder tur 10-12 oktober.

Det var tid for veileder tur der elevene i tredjeklasse skulle ta oss med på tur. Klokken ni onsdag morgen møttes vi på Sogndal skysstasjon for å ta bussen til Hodlekve. Fra Hodlekve skulle vi gå tilbake til Sogndal via Fjærlandsetevatnet og Lerheimsstølen hvor vi hadde leir onsdag og torsdag. Tredjeklasse elevene hadde satt opp noen faglige mål for turen som var følgende:

- lære bruk av kart og kompass og finne veien
- få kunnskap og erfaring ved leirliv, mat på bål/primus, gapahuk, bål og generelt friluftsliv
- lek og konkurranser underveis og i leir

Et av turen mål var å lære seg bruk av kart og kompass. Vi i andre klasse fikk en fin repetisjon på dette da vi fikk muligheten til å lære dette til elevene i første klasse. Så oppgaven våres den dagen var å lære bort kompasskurs og finne veien til der vi skulle slå leir for natten. Haslene beskriver kompasskurs slik:

1) Legg kanten av kompasset så marsjretningspila på kompasset går i rett linje fra punktet der du er til punktet der du skal.

2) Vri kompasshuset slik at kompasshusets nordpil blir parallelle med kartets nordlinjer. Les av antall grader du får.

3) Ta kompasset vekk fra kartet. Snu deg og kompasset slik at kompassnåla ligger i kompasshusets nordpil. Pass på at den røde delen av kompassnåla peker mot N-merket inne i kompasshuset. Marsjretningspila peker nå i den retningen du skal gå, men du må først undersøke om det er misvisning der du er.

Bilde fra
http://www.fsnielsen.com/norske_fjell/hvordan/kart_og_kompass.htm
Som sagt var det nyttig læring for oss i andre klasse å få en repetisjon på bruk av kart og kompass. I og med at det var nedbør og en del tåke den dagen, noe som gjorde det litt utfordrende å finne fram, selv i kjent terreng. Vi tok utfordringen med et smil og fant fram denne dagen også.



Kilder:

Haslene, S, 2008, Breboka, håndbok i brevandring, DNT fjellsport
http://www.fsnielsen.com/norske_fjell/hvordan/kart_og_kompass.htm