torsdag 25. oktober 2012

Kanotur til Holm 23-25 august

Årest første tur stod på programmet, og vi skulle på kanotur til Holm. Siden dette var den første turen vi skulle på, var det å bli kjent med alle i klassen et viktig tema. Det var likevel noen faglige mål vi skulle gjennom. De faglige målene var:

-Bli bedre kjent
-Basisferdigheter i friluftsliv
-Trivsel ute uten telt som ly for vær og vind
-Bli bedre å ferdes på sjø/innsjø med kano
-Trygg på sikkerhet knyttet til vann og kano
-Kameratredning i sjø/åpent vann og førstehjelp

Vi startet å padle i Amlabukten som ligger rett ved Kaupanger. Her gikk ferden videre til Holm hvor vi skulle ha leirplass de neste dagene. Når vi var kommet vel ut på sjøen fikk vi en kort innføring i ulike teknikker i kano. Mer om teknikker kan du lese her

Her ser dere ruten fra Amlabukten til Holm, og fra Holm til Tingstad hvor vi padlet til på dag 2. På padleturen til Tingstad gikk vi en fottur til Haukåsen hvor første sesong av Farmen ble spilt inn.




Siden vi skulle ha samme leirplass i tre dager, og få kunnskap om basisferdigheter i friluftsliv er det viktig med bål og en god bålplass. De fleste som ferdes ute og i naturen liker en god bålplass der de kan lage mat og fortelle historier til langt på kveld. På Holm var det etablert to gode bålplasser fra før, så vi slapp å etablere en ny. "Finnes det bålplasser fra før, som det ofte gjør langs vann og vassdrag, benytt disse framfor å lage nye". (Horgen 2009:182)

Vi snakket litt felles om hvilke ulike typer bål vi kunne lage, og jeg tenkte å nevne to av de her. En type er pagodebål, der bålet blir bygget opp gradvis i "etasjer". Start gjerne med litt større ved nederst for så å bygge på med mindre ved. Det er viktig at annenhvert lag bygges opp vinkelrett, da vil det komme rikelig med luft også. Pagodebål passer utmerket til matlaging, da det ikke vil rase sammen på samme måte som et pyramide bål.
Pyramide bål er veldig lett å lage, og det brukes også et lite pyramide bål for å få fyr på pagode bålet. Det er veldig lett å lage et pyramide bål, da det bare er å stable tørr og fin opptenningsved som en pyramide. God opptenningsved kan for eksempel være bjørkenever eller små fliser man selv har spikket av tørr furu. Når man har fått fyr på bålet er furu blant annet veldig bra å fyre med. Husk å se etter døde trær og unngå å fell ferske!
Kilder:
Horgen, A. (2009) Kano på vann og vassdrag, Kristiansand, høyskoleforlaget.
http://www.norgeskart.no/adaptive2/default.aspx?gui=1&lang=2

Illustrasjoner:
http://www.lokus.no/content/redirect/?marketplaceId=1883142&languageId=1&logicalTitle=content_image_2006.09.04.07.34.17&crId=2400303

http://ndla.no/sites/default/files/images/NDLA%20Pyramide%20%20%20%20%20%20481.jpg